Szerepegyensúly megteremtése, felelősen magadért

Az önmagunkról való gondoskodás egyik legfontosabb feladata a szerepegyensúly megteremtése, hiszen számos feladatot kell összehangolni nőként a mindennapokban úgy, hogy nehézségek helyett örömmel éljük meg azt, amit teszünk és jó szívvel tegyük azt. Az előző bejegyzésemben a ‘Szerepegyensúly hiánya, női szerepek kereszttüzében’ címmel írtam arról, hogy nőként az egyik legnagyobb kihívást az jelenti az életünkben, hogy miként tudunk megfelelni az önként, a mások és/vagy a társadalom által ránk ruházott szerepeknek.

Kevés egy nap? Hogyan teremts egyensúlyt?

Természetes, hogy időnként egy-egy élethelyzet kiemel egy adott területet az életedből és többet igényel belőled, legyen az akár egy anyasággal kapcsolatos kérdés, párkapcsolati nehézség vagy munkahelyi kihívás, azonban hosszú távon a saját jóllétünk és kiegyensúlyozottságunk érdekében fontos, hogy ne őrlődjenek fel az energiáink.

Ezeket jó, ha betartod a női szerepegyensúly érdekében:

100%-os szabály

A kesze-kusza életed, az összetorlódott feladataid csak te magad tudod az életedben rendezni, azaz ha kibillensz az egyensúlyból, akkor te tudod visszabillenteni azt. Persze a helyzet nem fekete-fehér, azaz vannak napok, amikor a gyerek nyűgösebb, és leköti az összes figyelmed és energiád, míg egy másik napon lehet, hogy egy határidős munka miatt késő estig az irodában vagy, ezzel nincs semmi gond. Azonban a cél az, hogy összességében minden terület az életedben megkapja a szükséges fókuszt és te is elégedett legyél önmagaddal.

Ehhez jól kell ismerni önmagad, tudnod kell hol vannak a határaid, mit bírsz, mik a vágyaid, miben vagy jó, mi az ami nehezen megy. Hol kell fejlesztened magad. Szükséges a munkádhoz az excel magas szintű ismerete? Iratkozz be egy excel tanfolyamra! Volt idő, amikor rendszeresen sakkoztatok a férjeddel? Kezdjétek el újra! Egy időben havonta túráztatok a gyerekekkel egy túracsapathoz csatlakozva? Fel a túrabakancsot ismét!

Légy teljesen őszinte magadhoz és ne a külvilág nyomásának akarj megfelelni. Miért csapnád be önmagad? Ha gyereket akarsz csak azért, mert már mindenki kérdezi hogy mikor jön, hiszen már 5 éve vagytok házasok a férjeddel, akkor kérdezd meg magadtól, hogy tényleg te akarod azt a gyereket vagy csak a környezet nyomásának engedelmeskedsz?

Tedd fel magadnak a kérdést!

Mi a legkedveltebb szereped, amiben a legjobban érzed magad? Mi az a feladat, amivel a legszívesebben töltöd az időt? Mi az, ami inspirál és áramlatban tart és ezáltal jó hatással van arra, hogy a kevésbé kedvelt feladatokkal is könnyen végezz? A magánélet és a munka nem választható el egymástól, hiszen rólad, mint egységes személyiségedről szól. Hogyan hat a kettő egymásra?

Jogod van teljes életet élni! Tanulj meg nemet mondani!

Egy jól megválasztott pillanatban ülj le a pároddal és mondd el neki, hogy már más a vágyad, mert változtak a körülményeid is, például a gyerek már közösségbe jár – oviba, bölcsibe – így te szeretnél visszatérni a munkába. Lehet ez bármi más amin változtatni akarsz. Az igény a sajátod, az, hogy a közös életetekbe hogyan építitek be az közös felelősség.

Legyen bakancslistád!

Tervek, vágyak, álmok – lehet ez bármi amit meg akarsz valósítani, írd le, legyen nyoma, lásd a listát. Ez a lista tartalmazzon személyes egyéni és közös párkapcsolati célokat is.

Gyakorold a jelen megélését/mindfullness.

Tudatos jelenlét, a jelen pillanatának megélése

Ez nem mindig egyszerű, azonban próbáld meg, hogy azt a tevékenységet élvezd amit éppen végzel. A férjeddel töltött idő alatt ne a másnapi bevásárló listát készítsd el fejben, amikor a gyerekkel a házit írod ne a főnöknek leadandó anyag járjon a gondolataidban.

Engedd el a tökéletességet!

Biztosan sokat hallottad már, de nem lehet elégszer ismételni – nincs a világon olyan nő, aki minden szerepében, minden feladatában tökéletesen tud helyt állni! Ne higgy a média hamis világának!

Célkitűzés!

A megfelelő célok a fejlődés eszközei: motiválnak, segítenek mozgósítani az erőforrásainkat, fejlesztik a kitartásunkat. Emellett növelik az elégedettség érzését és csökkentik a szorongást.

Kerüld a sürgős helyzeteket!

A sürgős helyzetekre csupán reagálni tudsz. Azonban te irányítani akarod az életed, te akarod eldönteni mivel mennyi időt töltesz, ne a fontos dolgok határozzák meg az életed irányát. Ehhez kell a tervezés, ami legyen mindig leírva. Később ez megkönnyíti az értékelést is, mi valósult meg abból, amit terveztél.

Feladatok tervezése, időterv!

Mivel, mennyi időt töltesz? Ismerős az, hogy „Nincs időm semmire!”? Ne engedj az állandó elfoglaltságnak! Eljött a cselekvés ideje – kezd el a változtatást még ma!

„Akinek megvan a kiváltsága a tudáshoz, annak kötelessége cselekedni!” – Albert Einstein


Nem vagy egyedül – a nehézségek mindenki életében jelen vannak. Gyere és csatlakozz a tudatos és támogató nők közösségéhez a Női Terasz Facebook csoportban! Ítélkezésmentesen, egymást támogatva fejlődünk! 

Ajánlom másoknak is: