Négy ok, miért NE tedd a gyereket a házastársad elé

Jobban szereted a gyereked, mint a házastársad?

Egészen különös dolgokra készteti a szülőket a gyerekek iránt érzet végtelen szeretetük. Nem gond számukra hajnalig fennmaradni, hogy az utolsó flitter is a farsangi jelmezre felkerüljön. Beáldozzák a teljes szombati napjukat, hogy az ország legtávolabbi pontján lévő foci meccsre a gyereket vigyék, hozzák. Az is gyakran előfordul, hogy erőn felül vállalnak túlórát, hogy fizetni tudják, csak menjen a gyerek egy felkapott főiskolára.

Mind közül a legérdekesebb az, hogy jobban szeretik a gyerekeiket, mint a házastársukat.

„Ősanya vagyok és a gyerekeimnél semmi sem fontosabb!” – hallottam a minap ezt a mondatot egy nőtől, ami az egyik legveszélyesebb mondat a párkapcsolatokra, házasságokra nézve.

Mielőtt bárki hátra hőkölne a meglepetéstől, nem kétséges, hogy az a természetes, hogy egy szülő szereti a gyermekét. Az is természetes, hogy előtérbe helyezi egy gyermek szükségletét. Azonban a gyerekek sürgős és azonnali szükségleteikkel könnyen önfeláldozóvá formálják odaadó szüleiket. Sok esetben kisajátítják őket. Ezzel szemben a házastársakat nem kell etetni vagy öltöztetni, nem kell őket megvigasztalni ha elesnek az utcán és közel sem olyan cukik, mint a gyerekek, így könnyen a háttérbe sodródnak a mindennapok feladatai között.

A gyermeket szeretni olyan, mint iskolába járni – nincs más választás, kötelesség. A házastársat szeretni olyan, mint főiskolára, egyetemre járni – rajtad múlik, hogy részt veszel-e benne.

A gyereket és minden mást a házastárs elé sorolni egy biztos módja az eltávolodásnak, a bizalmatlanságnak, és a kapcsolat idővel instabillá válik. Ez az állapot gyakran váláshoz, de egészen biztosan boldogtalansághoz vezet mindkét félnél.

Fontos tehát megérteni, hogy miért NE helyezd a gyereket a házastársad elé:

  • Egyrészt éppen a gyerekek miatt.  A kutatások egyértelműen azt igazolják, hogy azok a gyerekek, akik olyan családban nőnek fel, amelyben a szülők szeretik egymást, biztonságban érzik magukat és sokkal boldogabbak, mint azok, akik szeretet nélküli környezetben nőnek fel. Látnak egy mintát arról, hogy milyen a jól működő párkapcsolat és hogyan kell(ene) két szerető embernek egymással viselkedni, kommunikálni.
    Szerető családban felnőni a biztonság záloga!
  • Emellett a pár tagjai között rosszul kezelt feszültségek átterjednek a gyerekkel lévő kapcsolatra is. Azok a gyerekek, akiknek a szülei gyakran ellenségesek egymással, sokszor önmagukat hibáztatják az otthoni rossz hangulatért, és bizony rosszabbul teljesítenek az iskolában.
    A legjobb dolog, amit egy szülő tehet a gyermekéért, hogy szereti a házastársát!
  • Minden örömet, boldog életet a gyerekkel való kapcsolatból nyerni rövid-távú stratégiának bizonyul. Egy nap ugyanis minden kisgyermek tinédzserré válik, és már nem lesz szüksége az odaadó szülői önfeláldozásra, és végül a családi fészekből kirepül.
    A helyzet megelőzésének módja, hogy jusson eszedbe nem a gyerek az oka, hogy ti ketten egy pár lettetek.
  • A házastárs egy olyan ember, akit millió másikból TE VÁLASZTOTTÁL, hiszen a szerelem és az elköteleződés döntés kérdése. Nem csak egy heves érzésé, hanem egy olyan döntésé, amelyet te magad hoztál. Ezzel szemben nem te választottad a családot, ahova születtél, és nem te választottad azt sem, hogy kik legyenek a gyerekeid – őket az élettől kaptad

Sajnos sok házasságban – férfiak és nők is – idővel minden mást a házastársuk elé sorolnak. Talán nem is veszik észre, mégis minden más fontosabb lesz, mint a társ, a partner. Hallottál már arról, hogy ne tedd a gyereket a házastársad elé?

Előfordult már olyan, hogy megkért a feleséged vacsora után, hogy pakolj el az asztalról, és megígérted, hogy megcsinálod, de valahogy az x-boxnál kötöttél ki? Előfordult már olyan, hogy megkért a férjed ne panaszkodj róla az édesanyjának és ne beszéld ki a házastársi életeteket a barátnődnek, de valahogy nehezen tudtál szakítani ezzel a szokásoddal?

Ha te is ezeket a jeleket látod a párkapcsolatodon, ideje minőségi időt együtt töltenetek. Mit jelent a minőségi idő? Olyan közös időtöltést, amely során alkalmatok van a gyerekek nélkül együtt lenni, beszélgetni. Érdemes felidézni a régi emlékeket és visszahozni azokat az érzéseket, amikor még csak ketten voltatok – ehhez találsz más kisgyerekes házaspártól inspirációt itt és tippeket a közös időtöltésre itt.

A fentiek egészen biztosan valamilyen érzelmet elindítottak benned, hiszen szokatlan és újszerű kimondani, hogy “Ne tedd a gyereket a házastársad elé!”. Azonban egészen nagy számban mennek tönkre házasságok a gyerek születésekor, úgy, hogy közben ezek elkerülhetőek lennének. Az örök recept itt is érvényes: minden nap tegyünk egy picit a párkapcsolatunkért.

Ajánlom másoknak is:
0 hozzászólás

Hagyjon egy választ

Szeretnél beszélgetni erről?
Írd meg, mit gondolsz!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük