A tolerancia művészete – hogyan lesz belőle elfogadás és megértés?

Mennyire könnyű csúnyán viselkedni a házastársaddal amikor fáradt és ingerült vagy? Ugye, hogy nem okoz igazán nehézséget? Függetlenül attól, hogy egész nap dolgoztál a hőségben, aztán araszoltál a dugóban, hogy az esti bevásárlásnál a kassza előtti hosszú sorban egy ásítás-sorozatot nyomj el, szóval még ilyen hullafáradt állapotban sem szabad(na) csúnyán beszélned a pároddal!

Mik azok a különbségek amelyek leginkább gondot okoznak az életetekben? Íme néhány válasz a kérdésre, tőletek:

Túl sokáig készülődik, alig bírom kivárni!

Mindent szanaszét dobál, az otthonunk sokszor egy csatatér!

Ki nem állhatom Józsit, a legjobb barátját!

Neki a munka az első! Minden más csak utána jön…

Mindegy, csak márkás legyen…egy sima név nélküli felsőt fel sem próbálna!

Türelmesnek lenni a társad felé elengedhetetlen része a közös mindennapoknak. Azonban a tolerancia önmagában nem ad hosszútávon  biztos alapokat egy harmonikus kapcsolathoz. Ha igazán boldog és kiegyensúlyozott házasságra, párkapcsolatra vágysz, hosszú távon a tolerancia mellett az elfogadás és a megértés is az életed része kell legyen. Önmagában a türelem csupán egy ideig képes megőrizni a békességet, ha nincs megértés, ez csak egy erőltetett nyugalmat eredményez, ami előbb-utóbb robban.

Ez történik ha nincs tolerancia közöttetek:

Beleképzelsz a mondataiba, amit nem is mondott, azaz félreérted őt!

A legapróbb dolgokat is túlreagálod!

Ha már félreértetted őt, akkor csúnya választ fogsz adni, ami fokozza az ok nélküli feszültséget!

Vajon ez akkor azt jelenti, hogy a békesség kedvéért mindent el kell nézned a párodnak? Hát persze, hogy NEM!

Hogyan lehetséges tehát a türelmet megértéssé fejleszteni? Íme 3 napi szinten, könnyen gyakorolható viselkedés:

1. Kezd el értékelni a különbségeket!

Ne akadj fenn az apró dolgokon! Amiről azt gondolod, hogy a párod ‘szépséghibája’, nem feltétlenül az! Lehet simán különbözőség, vágyakozás valamire vagy egyszerűen a személyiségének a része. Amikor rájössz a különbözőség okára, onnantól sokkal könnyebben fogod tudni elfogadni, és nem fog többé a kettőtök kapcsolatában gondot okozni.

2. Gyakorold a társad tiszteletét!

Amikor őszintén tiszteled a párod, akkor nem csupán tolerálod az ő érzéseit és különbözőségét az élet területein, hanem megbecsülöd és elfogadod, hogy ő másképp gondolkozik.  Hogyan tudod ezt elérni? Úgy, hogy csak azt add neki, amit szeretnél te magad is kapni.

3. NE akard megváltoztatni a társad!

Úgysem fog sikerülni. Soha nem fogsz eljutni a megértésig, ha folyamatosan törekszel arra, hogy megváltoztasd a párod.  Hagyd abba a reménykedést, hogy mindent úgy fog csinálni, ahogy te akarod, helyette inkább tedd az energiát a hibáinak az elfogadásába. Hiba nélkül úgysem létezik senki. Miért éppen ő lenne a kivétel? Kezdj el úgy gondolni rá, hogy ő egy egyéniség saját elképzeléssel az élet dolgai iránt.

Hogyan tudsz feleségként türelmes lenni a férjeddel?

Ha Téged zavar a férjed rendetlensége, feledékenysége vagy akár az, hogy mindent szanaszét hagy a lakásban, és ezért rendszeresen feszült vagy és kiabálsz vele, akkor a tolerancia szinted alacsony. Talán azért feledékeny, mert tudja, hogy te úgyis figyelsz a határidőkre és a csekkeket is befizeted. Érdemes hagyni az apró dolgokat és nem mindenen veszekedni – cukkolhatod őt ezért, de sose szabad lekicsinyíteni.

Hogyan tudsz férjként türelmes lenni a feleségeddel?

Valószínűleg férfiként Téged az idegesít a legjobban, hogy gyakran elkéstek a feleséged hosszadalmas készülődése miatt, és hogy gyakran zsörtölődik Veled.  Esetleg úgy érzed, hogy túl sokat költ a külsejére. Ne feledd, hogy számára fontos az, hogy hogyan néz ki, és talán még mindig kevesebbet költ erre, mint Te az autódra és az elektronikai kütyükre. A zsémbeskedése pedig azért van, mert törődik Veletek, a családdal, és az aggodalma időnként őt zsémbessé teszi.

Egy rossz nap a közös életetekben nem jelenti azt, hogy rossz a házasságotok. A boldog párkapcsolatok és házasságok alapja a türelmen túl az elfogadás és a megértés. Ha hosszú távú, sikeres házasságban szeretnél élni, elengedhetetlen, hogy beépítsd ezeket a társas kapcsolat mindennapjaiba.

Ajánlom másoknak is:
0 hozzászólás

Hagyjon egy választ

Szeretnél beszélgetni erről?
Írd meg, mit gondolsz!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük