6 elengedhetetlen készség a jól működő párkapcsolathoz

Ki ne vágyna egy jól működő kapcsolatra? Mi szükséges ahhoz, hogy jól működjön? 
Az alábbi 6 készség egészen biztosan!

Párkapcsolati kérdésekben a leggyakrabban azt kérdezik tőlem, hogy mitől működik jól egy párkapcsolat. Különösen hosszabb távon, sok év után. 
Aztán a második leggyakoribb kérdés, hogyan lehet megőrizni az érdeklődést hosszú távon a másik iránt. 
A válasz nálad kezdődik, benned rejlik. Az alábbi hat készség biztosan kell hozzá, és ezek közül is kiemelkedik kettő! Te vajon tudod melyik ez a kettő?

Kommunikáció

Messze a legfontosabb bármilyen kapcsolatban. Segít megmutatni a másiknak az érzéseinket, a jó kommunikációval közvetítjük a szükségleteinket, rendezhetjük az ellentéteinket. Egy aranyszabály van, amire érdemes figyelni, hogy sose kezd a mondatot így: „Te mindig”… vagy „Te sosem”…

Konfliktus kezelés

Konfliktus mindig volt, van és lesz. Azonban kevesen tudják jól kezelni. Megoldani úgy egy nézeteltérést, hogy egyik fél se legyen végül megbántva, és senkinek ne kelljen elfojtani az érzéseit, nos, aki így tud egy konfliktust rendezni az szuper intelligens készséggel rendelkezik. Talán egy nem könnyű, de hasznos technika ilyenkor arra gondolni, hogy végső soron szereted azt az embert, akivel éppen vitázol.

Társismeret

A párod, férjed/feleséged ismerete nem korlátozódik arra, hogy emlékszel a születésnapjára és eszedbe jut a házassági évforduló. Ellenben a párod ismerete azt jelenti, hogy tudod mi az, ami által SZERETVE ÉRZI MAGÁT. Ez a szeretetnyelv. Én például amikor virágot kapok, nem szeretem a cserepes virágot. Apukám tudja ezt, és a pénteki nőnapon egy csodálatos tavaszi friss csokorral örvendeztetett meg.

A szeretetnyelv bármilyen kapcsolatban csodákra képes – szülő/gyerek stb. -, de egy jó párkapcsolatban bizony kötelező ismerni.

Önismeret

Szimplán annyit jelent, hogy tisztában vagy az erősségeiddel és a gyengeségeiddel, a saját értékrendeddel, és ezek ismeretében fókuszálsz a céljaidra. 
Ha jó az önismereted, a partnered sosem fog tudni leértékelni. Nagyon egyszerűnek tűnik – „Ki ne ismerné jól önmagát, nem igaz?” Bizony a valóságban nagyon sokan nem tudják, hogy miben jók, miben kevésbé, és főleg, hogy mit akarnak a másiktól. Sokszor látom, főleg nőknél, hogy ennek hiányában a külvilág visszajelzése alapján értékelik önmagukat. Ebből rövid úton egy függőségi viszony alakul ki. Ilyenkor jönnek anyukás csoportokban az anonim kérdések, hogy mit tegyenek a férjeik elnyomása ellen.

Testi kapcsolat és intimitás

Ismerve a saját igényeidet és azt is, hogy mi az ami a párod beindítja. Testi és érzelmi igények összessége, annak a képessége, hogy úgy tudsz adni, hogy az minél nagyobb közös örömet jelentsen.

Stresszkezelés

Egyensúly a munkában és a magánéletben. Nem könnyű feladat a mai világban, de a törekvés az egyensúlyra már félsiker. 

Valószínűleg nincs senki, aki mind a hat készséget profi módon műveli, a jó hír azonban az, hogy ezek a készségek fejleszthetőek, akár együtt a pároddal is.
Aki párkapcsolatban él hamar rájön, hogy a sportszerű és sikeres vitatkozás nem is olyan egyszerű, és hogy az tud jól működő kapcsolatot létrehozni, az életben sikereket elérni, aki nyitott, ha kell tud változtatni a szemléletén, a hozzáállásán, és ha megbántotta a másikat, bocsánatot tud kérni.

Fentiekről is szó lesz a hamarosan induló tavaszi párkapcsolati előadás sorozatunkon, amelyre szeretettel várlak..

Ajánlom másoknak is:
0 hozzászólás

Hagyjon egy választ

Szeretnél beszélgetni erről?
Írd meg, mit gondolsz!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük